ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
"ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ"



Φίλες και φίλοι

Όλοι εμεις οι ενεργοί συμπολίτες του Αμαρουσίου πιστεύουμε ότι:

Δημοκρατία δεν σημαινει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει. Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφια, υψώνει δυνατά την φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται τους νόμους την ηθική και τις αρχές της Δημοκρατίας ) και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδρά, τότε η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη να ξαναβρεθούμε να συζητήσουμε, να συναποφασίσουμε, να δράσουμε τελικά σε προοδευτική κατεύθυνση με συμμαχο την τοπική κοινωνία του Αμαρουσίου. Το πολιτικό κοινωνικό πλαίσιο διαβουλευσης και παρέμβασης καθορίζεται κάθε φορά από την συγκυρία και τις ανάγκες της κοινωνίας. Πυρήνας της δράσης μας είναι σίγουρα τα τοπικά προβλήματα σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής που βεβαια επεκτείνονται και στο επίπεδο της Περιφέρειας αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής .

Όσοι και όσες κινητοποιηθήκαμε κατά καιρούς με βάση την πρόταση του προοδευτικού χώρου για την Τ.Α., οργανωμένοι σε διάφορα σχήματα ή και ανένταχτοι , διαπιστώνουμε σήμερα την υποχώρηση των ιδεων και των προτάσεων του χώρου στις τοπικές κοινωνίες. Είναι σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ, αναγκαίο να ανοίξει ένας καινούργιος κύκλος αναζήτησης και διαλόγου, τότο μεταξύ μας όσο και με την κοινωνία. Ζούμε σήμερα σε συνθήκες ασύδοτου καπιταλισμού που βάζουν σε δοκιμασία όλο και μεταλυτερα κομματια του λαού. Η κοινωνία μας υφίσταται τις συνέπειες της αδυναμιας από τη μια πλευρά του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος να δώσει λύσεις στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του τόπου και από την άλλη βιώνει την έλλειψη οράματος, δράσης, αποτελεσματικότητας, αλλά και αδιαφανείς πρακτικές άσκησης εξουσίας από τους τοπικούς άρχοντες. Οι ελπίδες για ένα διαφορετικό μέλλον εξανεμίζονται:

Όσο η Παιδεία υποβαθμίζεται

Όσο εφήμερα και ευτελή πρότυπα προβάλλονται ως απάντηση στην πνευματική ένδεια και την πολιτιστική κρίση.

Όσο η Πολιτική αντικαθίσταται από την επικοινωνία

Όσο η πελατειακή σχέση εξουσίας και πολιτών παραμένει

Όσο το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής υποβαθμίζονται

Όσο ο μύθος της Εθνικής Σωτηρίας προτείνεται ως υποκατάστατο απένταντι στην σκληρή πραγματικότητα του σήμερα και την ανασφάλεια του αύριο.

Ξέρουμε ωστόσο ότι κάτι άλλο μπορεί να δημιουργηθεί για να αναδείξουμε ξανά την πολιτική και την παρέμβαση μέσα από την αγωνιστική μας δράση σαν τα μόνα μέσα καλιτέρευσης της ζωής μας. Ξέρουμε επίσης ότι η κοινωνία μετ’ επιτάσεως ζητά διεύρυνση της Δημοκρατίας , Διαφάνεια, Αξιοκρατία, Εκσυγχρονισμό και Σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση, Κατοχύρωση και Διεύρυνση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, μια Κοινωνία ίσων ευκαιριών μια κοινωνία αλληλεγγύης και αλτρουισμού. Όλοι εμεις είμαστε αποφασισμένοι να συμμετάσχουμε σε ένα διαρκή αγώνα τομών και ρήξεων «Καθημερινών ειρηνικών επαναστάσεων» μαζί με την κοινωνία και την ενεργό συμμετοχή των συμπολιτών μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε την ίδρυση ενός ομίλου προβληματισμού με την ονομασία: Όμιλος Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού- Πολιτών Συμμαχία- «Συμπολιτεία», που θα συμβάλλει στην δημιουργία ένος κοινού χώρου συνεύρεσης και διαλόγου, πρωτοβουλιών και δράσεων, που θα συνδιαμορφώνονται από όσους και όσες αναζητούν δρόμους έκφρασης και δράσης, για να αποκτήσει ξανά η πολιτική την πραγματική της έννοια.

Φίλες και φίλοι,

Η «Συμπολιτεία» είναι μια ανοιχτή δημοκρατικά διαρθωμένη, μαζική, συμμετοχική και αυτοδιοικητική προσπάθεια. Τάσσεται υπέρ της ανερξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης έναντι των κομμάτων, του κράτους και των μηχανισμών της πολιτικής και οικοινομικής εξουσίας, υπέρ της ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά.

Το Μαρούσι, η πόλη μας, πόλη του αθλητισμού και του πολιτισμού βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή σχετικά με τη φυσιογνωμία της. Πορεύεται μέσα στην αντίφαση γιατί συνυπάρχουν στοιχεία μεγαλούπολης αλλά και γειτονιάς καθώς επίσης ρυθμοί και εικόνες συγχρονης ευρωπαικής πόλης με συσσωρευμένα προβλήματα καθημερινότητας που τραυματίζουν τη ζωή προσβάλλουν τους πολίτες και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους. Η κατάσταση αυτή μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Είμαστε έτοιμοι και σίγουροι γι’ αυτό.

Από σήμερα κάνουμε μια καινούργια αρχή σε μια νέα κοινή προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων των συμπολιτών του Αμαρουσίου.Το Μαρούσι πρέπει να βγει από την ακινησία, να αφήσει πίσω όλα όσα το εμπόδισαν να εξελιχθεί σε πόλη συγχρονη, λειτουργική και ανθρώπινη. Να προσπεράσει πρόσωπα, αντιλήψεις και πολιτικές που την τραυμάτισαν και όλους εκείνους που αδιαφόρησαν για τα προβλήματα προτάσσοντας την ατομική τους βολή και προβολή. Η πόλη μας μπρορεί και πρέπει να γίνει σύγχρονη και ανθρώπινη αγκαλιάζοντας όλους τους κατοίκους χωρίς εξαίρεση με κοινωνική ευαισθησία και ενδιαφέρον, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα το φιλόξενο πρόσωπό της σε όλους όσους την επισκέπτονται, συναλλάσσονται, εργάζονται, διασκεδάζουν σ’ αυτήν.

Η «Συμπολιτεία» καλεί όλους τους Μαρουσιώτες να μιλήσουμε δημόσια για την πόλη μας ειλικρινά , χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς σκοπιμότητες. Πρέπει να ξαναδούμε όλοι μαζί με ρεαλισμό και ευθύνη τα πράγματα της πόλης μας.

Με νέα ματιά – Με νέα αντίληψη και ορμή

Να αναμετρηθούμε με το συγκεκριμένο,

Να ανατρέψουμε την αδράνεια στα δημοτικά ζητήματα,

Να φέρουμε στο προσκήνιο τον ενεργό πολίτη.

Η λαική συμμετοχή και αποκέντρωση να γινουν ξανά επίκαιρες δίνοντας δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα, ώστε να γίνει ο δήμος εστία δημιουργίας, πολιτισμού, εθελοντισμού και προώθησης της ιδέας της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συμπολίτες του Αμαρουσίου

Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά, μα επεξεργαστούμε και να προωθήσουμε λύσεις.

Με κοινωνικό περιεχόμενο, χωρις ωραιοποίηση και λαικισμό, χωρίς φοβικά σύνδρομα, με δημόσιο λόγο και λογοδοσία.

Φίλες και Φίλοι

Όλοι εμείς που αποτελούμε τη «Συμπολιτεία» έχουμε βαθειά πεποίθηση ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις. Αρκεί όλοι εμεις οι ενεργοί πολίτες να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε λύσεις:

Για καθαρή πόλη και περιβάλλον

Για αξιοποίηση χώρων και πολύ πράσινο

Για το κυκλοφοριακό και το parking

Για ενίσχυση του τοπικού εμπορίου- τουρισμού

Για νέους αθλητικούς χώρους

Για καλύτερη λειτουργία της πολης

Για να ζει ο πολίτης με ασφάλεια

Για περισσότερο πολιτισμό

Για τους πολίτες, την νεολαία , τα γηρατειά, τα κατοικίδια.Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί στο καινούργιο, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και την κοινωνία της πληροφορίας, πάντα στην υπηρεσία του πολίτη, στο κέντρο στην γειτονιά στην απασχόληση. Ανοίγουμε τον δρόμο για να βρεθούμε μεταξύ μας να επικοινωνήσουμε να αγωνιστούμε με πάθος για το Μαρούσι να αισθανθούμε αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλο να νιώσουμε συν-πολίτες.Πρέπει και μπορούμε να εφαρμόσουμε τις καλύτερες λύσεις για μια καλύτερη ζωή. Με μικρές και μεγάλες ρήξεις είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στην ανατροπή της πολυετούς γκρίζας δημοτικής πραγματικότητας. Ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε όλοι μαζί οι συμπολίτες μια νέα δημιουργική και δημοκρατική πλειοψηφία στο δήμο μας, με τη ρητή δέσμευσή μας ότι κάθε μας ενέργεια θα υποκειται σε δημοκρατικό έλεγχο θα προέρχεται πάντα μέσα από διαβούλευση με την κοινωνία, με τη συμμετοχή του πολίτη και τη συχνή λογοδοσία.

Φίλες και φίλοι , Συμπολίτες του Αμαρουσίου

Είμαστε σίγουροι ότι για να λυθούν τα προβλήματα απαιτείται συμμετοχή, ενεργοποίηση όλων μας με σχέδιο, στόχο και δράση. Η «Συμπολιτεία» ας γίνει το όχημα για να ρίξουμε τα τείχη της αδράνειας, της αδιαφορίας, της αδιαφάνειας και τελικά της απολίτικης αντιμετώπισης σοβαρών ζητημάτων.

Η «Συμπολιτεία» ισοδυναμεί με ευκαιρία και δυνατότητα συμμετοχής και δράσης στη πιο κρίσιμη στιγμή για το Δήμο μας και τη Χώρα μας. Ας την αξιοποιήσουμε για το καλό όλων μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις